Port Washington Residence

This project was a full gut renovation to the walk-out basement and first floor of the Colonial-style, shingle house; with the addition of a bathroom in the second floor master bedroom and a full update to the second floor guest bathroom. The project centered around creating an artful and sculptural stair to act like a spine for the square-plan house, allowing light to filter down through each floor; while also revealing the brick chimney which anchored the space with color and texture. The kitchen was expanded to occupy half of the first floor plan, with custom cabinetry thoughtfully placed at the perimeter of the space; and an artful island with waterfall edges at the center to accommodate barstools and additional storage. A large walk-in pantry was added to conceal small appliances and cleaning accessories. All cabinetry was sustainably certified by Greenguard, offering very low chemical emissions and high-quality wood materials.  A compost bin was installed in the kitchen countertop, close-by the sink, to encourage the reuse of food waste for gardening. Custom cabinetry was also added to the living room area to house toys, shoes and other miscellaneous household goods. In the second floor master bedroom, a new bathroom was added and the chimney was exposed all the way up to the angled roof line, using the attic space above to increase the vertical dimensions of the space. A large skylight was added high above the soaking tub, illuminating the adjacent brick chimney and filling the bathroom with light. This was a complete transformation to this mid-century Colonial-style house.

Drawings

3D Model

Construction

Before and After

Other Projects